Tom Kirkman Designated Survivor

Tom Kirkman

Tom Kirkman is het belangrijkste personage uit Designated Survivor en wordt gespeeld door Kiefer Sutherland. De acteur is onder andere bekend als Jack Bauer van 24, maar tilt nu ook Designated Survivor naar een hoger plan.

Tom Kirkman uit Designated Survivor

Om Tom Kirkman draait het allemaal in Designated Survivor. Hij ís de Designated Survivor, maar ook de man van Alex Kirkman en de vader van Leo Kirkman en Penny Kirkman. Kirkman werd bij de aanstelling van president Robert Richmond aangewezen als Designated Survivor. Mocht de volledige regering van Richmond bij een aanslag om het leven komen, dan zou Kirkman de nieuwe president van de Verenigde Staten worden. Zo’n vaart loopt het eigenlijk nooit, maar natuurlijk wel in Designated Survivor. Tijdens de State of the Union zit Kirkman weggestopt in een safe house als er een vreselijke aanslag op Het Capitool plaatsvindt. Niet alleen president Richmond komt om het leven, maar zijn volledige regering.

En dus wordt Tom Kirkman in allerijl tot nieuwe president van de Verenigde Staten benoemd. De tegenstelling had niet groter kunnen zijn, want eigenlijk waren de dagen van Kirkman als Minister van Huisvesting en Ontwikkeling onder president Richmond geteld. Niet veel later was hij opeens de nieuwe president van de Verenigde Staten en gedurende het eerste seizoen zou blijken dat dit allemaal een vooropgesteld plan bleek te zijn. Tom Kirkman moest president van Amerika worden.

Uiteraard wordt Tom Kirkman als onbekende politicus en nieuwbakken president behoorlijk op de proef gesteld. De media gaan spitten in zijn privè-omgeving en willen meer weten over zijn vrouw Alex en kinderen Leo en Penny. Daarnaast moet Kirkman mensen om zich heen verzamelen om het land weder op te bouwen. Emily Rhodes, Aaron Shore en Seth Wright worden belangrijke pionnen in zijn staf. Zij ondersteunen hem om de geloofwaardigheid van het volk en de wereld te winnen. Dit moet hij doen door politieke beslissingen te nemen, maar óók door boven tafel te krijgen wie er verantwoordelijk is geweest voor de aanslag op Het Capitool.

Over acteur Kiefer Sutherland
Met Tom Kirkman is het Kiefer Sutherland wederom gelukt om een sterk personage neer te zetten. Dat doet hij op de voor hem herkenbare manier. Sutherland gebruikt zijn hese stem, zoals hij dat ook in 24 deed als Jack Bauer. 24 is ook de serie waarmee Sutherland het meest bekend is geworden. Tussen 2001 en 2008 kroop hij in de rol van Jack Bauer. Overigens was Sutherland toen al lang geen groentje meer. De Canadees maakte in 1983 zijn acteerdebuut en brak vier jaar later door met The Lost Boys. Daarna scoorde hij ook nog grote rollen in Phone Booth en Mirrors.

Dat Kiefer Sutherland is gaan acteren mag eigenlijk geen verrassing heten. Hij komt namelijk uit een echte acteurfamilie. Zijn vader is namelijk Donald Sutherland, bekend van onder andere The Italian Job en The Hunger Games. Ook zijn moeder, Shirley Douglas, was een bekende naam in Hollywood. Zij speelde rollen in Dead Ringers en Lolita.

Acteren is overigens niet het enige wat Kiefer Sutherland doet. Hij timmert ook aardig aan de weg als muzikant. In 2016 kwam zijn eerste album uit: Down In A Hole. In 2017 trad Kiefer Sutherland zelfs op in Nederland. Hij had twee shows in ons land, in Tilburg en in Amsterdam.