Nieuws

DESIGNATED SURVIVOR STOPT NA TWEE SEIZOENEN

Designated Survivor seizoen 11 Grief

Designated Survivor is gecanceld door ABC. De Amerikaanse zender heeft besloten om geen derde seizoen meer te laten maken van de thrillerserie met Kiefer Sutherland in de hoofdrol. Deze beslissing komt deels als een verrassing. Volgende week zal in Nederland hierdoor pardoes de allerlaatste aflevering te zien zijn.

Flitsende start gemaakt

Designated Survivor maakte een flitsende start. Het verhaal van Tom Kirkman (gespeeld door Sutherland) greep iedereen direct bij de keel. Tijdens de State of the Union zat Kirkman alleen in een flatgebouw. Hij was aangewezen als de zogenaamde ‘Designated Survivor’. Mocht er een vreselijke ramp gebeuren en iedereen zou komen te overlijden van de regering, dan moest de aangewezen overlever de regie overnemen. Dit is precies wat er gebeurde door een bomaanslag en Kirkman was opeens de president van de Verenigde Staten.

Kirkman werkt zich er doorheen

Zo goed en zo kwaad als het ging, Kirkman moest zich er doorheen zien te slaan. Ondertussen was er uiteraard een groot onderzoek gaande naar de bomaanslag en de waarheid. Kirkman werkte zich steeds meer in de stoel van president en werd daarbij geconfronteerd met grote opgaven. Zowel politiek als privé. Gaandeweg de serie kwam er al wel een ommezwaai in het verhaal. Waar het eerst seizoen erg veel actie bevatte, werd in het tweede seizoen gekozen om ook meer drama te belichten.

Amerikaanse media verrast met besluit

Het besluit van ABC om Designated Survivor te stoppen komt in de Amerikaanse media toch wel als een verrassing. Op ABC vulde de serie een zeer moeilijk tijdslot. Ondanks de teruglopende kijkcijfers was dit nog altijd toereikend. Daarnaast was er een lucratieve deal met Netflix, want de streamingdienst zond de serie mondiaal uit. Zo ook in Nederland. Designated Survivor was dan ook een winstgevende serie, toch besloot ABC om te stoppen.

Redenen om Designated Survivor te cancellen

Er zijn namelijk ook pijnpunten rondom het project. Al vanaf de start is er veel gaande rondom de leiding. De showrunner is gewijzigd, net zoals andere leden van het team. De opnames waren daarnaast ook een ingewikkeld proces. De serie werd opgenomen in Toronto, terwijl de schrijvers in Los Angeles zaten en de bedenker David Guggenheim werkte vanuit New York. Sutherland liet zelf onlangs weten graag een derde seizoen te maken, maar zag ook het probleem van de lengte van de serie. Met 21 afleveringen in seizoen 1 en zelfs 22 in seizoen 2 was het lastig voor de schrijvers om verhalen te blijven maken. Daar zit dan ook gelijk het volgende pijnpunt. De start van de serie waarbij iemand totaal vanuit het niets president werd was zo sterk, dat het steeds lastiger werd om die vernieuwing te behouden. Alles bij elkaar kwam ABC tot de slotsom om er een punt achter te zetten.